Ρινορραγία

Ρινορραγία    
Η αιμορραγία από την μύτη αποτελεί ένα συχνότατο  ωτορινολαρυγγολογικό πρόβλημα (συχνότητα εμφάνισης στον γενικό πληθυσμό εως 60%). Εκδηλώνεται συνήθως σε παιδιά και εφήβους, ηπιότερα, ενώ σε  άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών εμφανίζεται σε σοβαρότερη μορφή. Ρινορραγίες εκδηλώνονται συχνότερα κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω της χαμηλότερης υγρασίας και ξηρότητας της μύτης από τα θερμαντικά σώματα.
Τα αίτια μιας ρινορραγίας μπορεί να είναι είτε τοπικά, όπως ένας τραυματισμός, μια φλεγμονή ή ένας όγκος, είτε γενικά, όπως παθήσεις του αίματος, υπέρταση, φάρμακα, εμπύρετα νοσήματα, ενδοκρινικά κ.τ.λ.
 Κάθε ασθενής με ρινορραγία θα πρέπει να εξετάζεται από ειδικό, όσο το δυνατόν συντομότερα. Ορισμένα άμεσα μέτρα αντιμετώπισης είναι η τοποθέτηση ενός τολυπίου βαμβακιού εμποτισμένου με οξυζενέ στο ρουθούνι που αιμορραγεί και πίεση για πέντε λεπτά των ρουθουνιών, ή τοποθέτηση πάγου στην βάση της μύτης.
Η αντιμετώπιση της ρινορραγίας περιλαμβάνει αφενός την επίσχεση της, αφετέρου την ανεύρεση της πιθανής αιτίας. Η επίσχεση μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως πωματισμό (βούλωμα) της μύτης με ειδικά υλικά για 3 ημέρες, με καυτηρίαση (χημική ή ηλεκτροκαυτηρίαση), ή σε επίμονες   περιπτώσεις  ακόμα και χειρουργικά.

Σχετικά: