Δερματικές βλάβες του προσώπου: Διάγνωση & Θεραπεία



Μια δερματική βλάβη στην περιοχή του προσώπου μπορεί να εμφανιστεί σαν ένα ογκίδιο, ένα έλκος ή μια αλλαγή της φυσιολογικής υφής και του χρώματος του δέρματος.

 Περιγράφεται σαν καλοήθης, που είναι συχνότερη και αβλαβής, και κακοήθης, όταν σχετίζεται με τον καρκίνο του δέρματος και είναι δυνητικά επικίνδυνη. 


Οι πιο συχνές καλοήθεις βλάβες


Σπίλος: είναι ο ιατρικός όρος για την ελιά. 
Οι ελιές είναι συνήθως σκουρόχρωμες καφέ ή καφέ-μαύρες, γιατί περιέχουν περισσότερη μελανίνη, και σπάνια μπορούν να εξελιχθούν σε κακόηθες μελάνωμα, όταν εκτείθονται σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία.  



Τριχοειδές Αιμαγγείωμα: είναι ροζ ή κόκκινο-μοβ επειδή αποτελείται από πολλά διογκωμένα αγγεία, εμφανίζεται κατά την γέννηση και μπορεί να μεγαλώσει ή να μείνει το ίδιο κατά την ανάπτυξη του παιδιού. 



Θηλώματα: καλοήθεις αλλοιώσεις, συχνά ιογενούς αιτιολογίας.




Σμηγματορροϊκή Κεράτωση: εμφανίζεται στους ηλικιωμένους, κιτρινωπές ή καφέ δερματικές υπεγέρσεις.




Ινώματα: ογκίδια που σχετίζονται με συχνούς τραυματισμούς. 


Κύστεις: όπως π.χ. οι σμηγμοτογόνες κύστεις οι οποίες περιέχουν σμήγμα και συχνά διαπυούνται.


Κοκκιώματα & Ουλές: εμφανίζονται συνήθως μετά από τραυματισμούς, επεμβάσεις και στην ακμή.

 


Οι πιο συχνές κακοήθεις βλάβες


Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: είναι ο πιο συχνός καρκίνος του δέρματος, αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο. Γενικά έχει αργή ανάπτυξη και δεν εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος. Εμφανίζεται σαν ογκίδιο το οποίο μεγαλώνει και εξελκώνεται.



Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα: εμφανίζεται σε δέρμα αλλοιωμένο από την ηλιακή ακτινοβολία ή και φυσιολογικό. Έχει την μορφή έλκους, και μπορεί να εξαπλωθεί τοπικά, γι αυτό είναι και δυνητικά επικίνδυνο.



Κακόηθες Μελάνωμα: προέρχεται από τα μελανινοκύτταρα του δέρματος, είναι καφέ ή μαύρο, και έχει την τάση να δίνει μεταστάσεις. Είναι πιο σπάνιο από τις δυο προηγούμενες μορφές, αλλά περισσότερο επιθετικό. 





Αν έχετε μια δερματική βλάβη στην περιοχή της κεφαλής και παρατηρήσετε κάποια από τις παρακάτω αλλαγές, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο:


- Πρόσφατη αύξηση του μεγέθους
- Εξέλκωση
- Αιμαρραγία
- Αλλαγή του χρώματος 


Θεραπεία

Η θεραπεία μιας δερματικής βλάβης εξαρτάται από το είδος της, την θέση και το μέγεθός της, την ηλικία του ασθενούς, το αισθητικό αποτέλεσμα, και τις προτιμήσεις του ασθενούς. Οι πιο συνήθεις θεραπευτικές μέθοδοι είναι:

- Χειρουργική αφαίρεση, η πληγή συρράπτεται ή τοποθετείται δερματικό μόσχευμα

- Απόξεση, η βλάβη αφαιρείται και επουλώνεται κατά δεύτερο σκοπό

- Κρυοθεραπεία, καταστροφή της βλάβης με υγρό άζωτο

- Ακτινοβολίες, προτιμούνται σε κάποιες δερματικές βλάβες. 


Πάντα θα πρέπει να ζητάτε μια δεύτερη γνώμη από τον ειδικό ιατρό πριν αποφασίσετε την χειρουργική αφαίρεση μιας δερματικής βλάβης στην περιοχή του προσώπου.


Χειρουργική αφαίρεση της βλάβης

Η χειρουργική αφαίρεση αποτελεί την κύρια θεραπευτική προσέγγιση για μια δερματική βλάβη, και στην πλειονότητα των περιστατικών διενεργείται υπό τοπική αναισθησία. Αυτό σημαίνει ότι αναισθητοποιείται μόνο η περιοχή της βλάβης, για να μην αισθάνεστε καθόλου πόνο, ενώ είστε ξύπνιοι κατά την επέμβαση. Γενική αναισθησία εφαρμόζεται σε παιδιά ή πολύ αγχώδεις ασθενείς.

Μετά την επέμβαση

Ανάλογα με την έκταση και την θέση της βλάβης, η μετεγχειρητική πληγή μπορεί να είναι καλυμμένη με γάζα ή ανοικτή. Προσπαθείτε να την διατηρείτε στεγνή και καθαρή. Μπορείτε να κάνετε  μπάνιο μετά το πρώτο 24ωρο, αλλά θα πρέπει να την στεγνώνετε επιμελώς.

Ήπιος πόνος, οίδημα, μελανιά ή μικροαιμορραγία μπορεί να υπάρξουν τις πρώτες μέρες αλλά σταδιακά υποχωρούν. Η χρήση ήπιων αναλγητικών μπορεί να σας ανακουφίσει τις πρώτες μέρες. Αν ο πόνος ή η αιμορραγία  επιμένουν θα πρέπει να απευθυνθείτε στον θεράποντα ιατρό σας.

Μετά την επέμβαση μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας, την ίδια ή την επόμενη μέρα. Αν εργάζεστε σε περιβάλλον με σκόνες ή καπνούς, θα ήταν καλό να διατηρείται το τραύμα καλυμμένο με γάζα.

Θα σας δοθούν οδηγίες για την αφαίρεση των ραμμάτων (αν απαιτείται) και την ημερομηνία επανεξέτασης.
Η βλάβη αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση, και τα αποτελέσματα βγαίνουν σε 10-15 ημέρες. 

Ανάλογα με την έκταση, το σημείο της βλάβης και την χειρουργική τεχνική, θα υπάρχει μια ουλή, η οποία κατά τους πρώτους 3-6 μήνες θα αμβλύνεται. Η συνταγογράφηση ειδικών αλοιφών από τον θεράποντα ιατρό σας και το ελαφρύ μασάζ της περιοχής για τους πρώτους μήνες, θα βοηθήσουν στο καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
 Η χρήση αντηλιακού στην περιοχή είναι απαραίτητη μετά την επούλωση.   

Επιπλοκές

Αιμορραγία, είναι συνήθως σπάνια. Αν δεν υποχωρεί με την εφαρμογή πιέσεως, επικοινωνήστε άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σας.

Φλεγμονή, μπορεί να εμφανιστεί τις πρώτες ημέρες, και εκδηλώνεται με πόνο, οίδημα και ερυθρότητα της περιοχής ή και πυώδεις και δύσοσμες εκκρίσεις. 

Υποτροπή, σε υπολειμματική αφαίρεση της βλάβης.


Εναλλακτικές επιλογές, ανάλογα με την φύση και την έκταση της βλάβης, αποτελούν η δερμοαπόξεση με καυτηριασμό της βλάβης, η κρυοθεραπεία, το Laser και σε σπάνιες περιπτώσεις η ακτινοβολία. 







Αναφορά
British Association of Otolaryngology Head & Neck Surgery