Ωταλγία

Ωταλγία (Πόνος στο αυτί)

Η ωταλγία αποτελεί ένα από τα συχνότερα συμπτώματα που αναγκάζει έναν ενήλικα ή τους  γονείς ενός παιδιού να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Συνήθως ο πόνος στο αυτί είναι πολύ δυνατός και διαξιφιστικός και αποτελεί, τις περισσότερες φορές ένδειξη ύπαρξης κάποιας φλεγμονής στο έξω ή μέσο ούς ( Ωτίτιδα).
Στα μικρά παιδιά η ωτίτιδα εκδηλώνεται με άτυπα συμπτώματα όπως κλάμα, ανησυχία, έμετο ή ακόμα και με κοιλιακές διαταραχές. Άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν την ωταλγία είναι  ο πυρετός, η εκροή υγρού ή αίματος από το αυτί, η μείωση της ακοής, ζάλη και ίλιγγος, βουητό, αίσθημα πληρότητας.
Αρκετές φορές ένας πόνος στο αυτί αντανακλά σε αυτό από κάποια άλλη περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου, χωρίς να υπάρχει κάποιο ωτολογικό πρόβλημα. Αυτό ονομάζεται αντανακλαστική ωταλγία και οφείλεται στην πλούσια νεύρωση που έχει το αυτί. Παθήσεις των δοντιών, της κροταφογναθικής διάρθρωσης ή του φάρυγγα π.χ. αμυγδαλίτιδα, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Κάθε ασθενής με ωταλγία η οποία υποτροπιάζει, δεν υποχωρεί ή συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα  θα πρέπει πάντα να εξετάζεται από ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο, για τον αποκλεισμό κάποιας σοβαρότερης κατάστασης.
Εκπαιδευτικό Βίντεο: Μέση Ωτίτιδα

Σχετικά: