Ιατρική Ενημέρωση και Διαδίκτυο

Συμβουλές για αξιόπιστη ιατρική ενημέρωση στο Διαδίκτυο, αποφεύγοντας μη ασφαλείς και επικίνδυνες πληροφορίες.



Το Διαδίκτυο, ή αλλιώς Internet, αποτελεί αναμφίβολα ένα πανίσχυρο εργαλείο και μια εξαιρετική πηγή αναζήτησης για κάθε είδους πληροφορία. Υπάρχουν αναρίθμητες ιστοσελίδες και forums που καταπιάνονται με ιατρικά θέματα,  δίνοντας συμβουλές και πληροφορίες για όλα τα προβλήματα υγείας. 

Ένα πραγματικά αξιόπιστο και έγκυρο ιατρικό site μπορεί να  παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για κάποιο ιατρικό θέμα, και να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα το πρόβλημα αυτό, αλλά και την θεραπεία του. Μαθαίνοντας έτσι περισσότερα για την πάθησή σας, μπορείτε να συζητήσετε με το θεράποντα ιατρό σας, λεπτομερέστερα, για τις επιλογές θεραπείας και να συμμετέχετε ενεργά στην όποια θεραπευτική επιλογή που εκείνος σας προτείνει. 

Παρά το γεγονός όμως οτι το Intenet μας προσφέρει μια ατέλειωτη πληθώρα ιατρικών πληροφοριών, θα πρέπει να γνωρίζουμε τα όριά  και τους πιθανούς κινδύνους του. 

Παρακάτω δίνονται κάποια χρήσιμα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε:

  •  Η αναπαραγωγή, από κάποιον, μιας φαινομενικά "επαγγελματικής" και ωραία στημένης πληροφορίας στο Internet είναι σχετικά ανέξοδη, γι'αυτό πάντα θα πρέπει να ξεχωρίζετε την ποιοτική,  από μια απλώς όμορφα παρουσιασμένη πληροφορία.    

  •  Μια ιατρική πληροφορία ή συμβουλή, μπορεί συχνά να είναι ελλειπής, λανθασμένη ή να μην σχετίζεται με την πάθησή σας.      

  •  Το να βρείτε μια αξιόπιστη ιατρική πληροφορία είναι συχνά αρκετά δύσκολο. Οι περισσότερες μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου δεν αξιολογούν την πληροφορία της αναζήτησή σας με βάση την ποιότητα και την αξιοπιστία της. Ιστοσελίδες  εμφανίζονται στην αρχή της λίστας αναζήτησης για ποικίλους λόγους, π.χ. εταιρίες που θέλουν να σας προσελκύσουν να αγοράσετε το πρoϊόν τους, πληρώνουν τις εταιρίες αναζήτησης ώστε να εμφανίζονται ψηλά στα αποτελέσματα αναζητησεων
  •  Τα προσωπικά σας δεδομένα μπορεί να παραβιαστούν, καθώς είναι εύκολο κάποιος (π.χ. ο εργοδότης σας, η ιστοσελίδα, ο πάροχος του Internet ή οποιοσδήποτε άλλος) να μάθει για το πρόβλημά σας με βάση τα sites που έχετε επισκεφθεί.
  • Κάθε νέα ανακάλυψη στην ιατρική απαιτεί πολύχρονη επιστημονική και κλινική έρευνα για να γίνει πραγματικότητα. Πολλά υποσχόμενες νέες θεραπείες είναι συχνά "πολύ καλές για να είναι αληθινές". Το Διαδίκτυο αποτελεί ένα εύκολο μέσο για την προώθηση "Θαυματουργών Θεραπειών".
  • Ιστοσελίδες που προσφέρουν ιατρικές διαγνώσεις με βάση και μόνο τα συμπτώματά σας (χωρίς ιατρικό ιστορικό, κλινική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις) δεν ακολουθούν την πρέπουσα ιατρική δεοντολογία και πρακτική.
  •  Η εξάσκηση της ιατρικής απαιτεί πολλά χρόνια εκπαίδευσης, τόσο κατά την διάρκεια της ιατρικής σχολής και της απόκτησης ειδικότητας,όσο και μετέπειτα.Μια περιήγηση στο διαδίκτυο δεν μπορεί με κανένα τρόπο να την υποκαταστήσει.  

Πώς μπορώ να γνωρίζω αν μια ιατρική πληροφορία στο Internet είναι σωστή και αξιόπιστη;
  Η αναγνώριση μιας ιατρικής πληροφορίας  που προβάλλεται στο Internet ως αξιόπιστης, μπορεί να είναι δύσκολη ακόμα και για έναν ιατρό. Καλοφτιαγμένα sites μπορεί να περιεχούν αναξιόπιστες πληροφορίες ή να προωθούν συγκεκριμένα προϊόντα, και αντίθετα λιγότερο εμφανίσιμα sites να είναι περισσότερο αξιόπιστα. 
Συμβουλές για να βρίσκετε καλά ενημερωμένα και αξιόπιστα ιατρικά sites:
  •  Συζητήστε την οποιαδήποτε ιατρική πληροφορία έχετε διαβάσει στο Internet με τον ιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να την κατανοήσετε καλύτερα και να σας πεί εαν είναι σωστή ή όχι.
  • Χρησιμοποιείτε πληροφορίες από έγκυρες ιατρικές ιστοσελίδες, όπως αυτήν του ιατρού σας, των ιατρικών εταιριών και συλλόγων, κρατικών φορέων και Πανεπιστημίων.
  • Μια ιστοσελίδα στην οποία παραπέμπεστε από μια άλλη έγκυρη ιστοσελίδα, μπορεί συχνά να περιέχει μη έγκυρες πληροφορίες κι αυτό γιατί δεν μπορούν να ελεγχθούν. Συχνά οι σύνδεσμοι αυτοί διαγράφονται από μια έκγυρη ιστοσελίδα.
  • Ρωτήστε τον ιατρό σας να σας προτείνει έγκυρα siteς για την πάθησή σας.
  •  Διαβάζετε όλες τις πληροφορίες προσεκτικά, και πάντα να σκέφτεστε οτι μπορεί να υπάρχουν και ανακρίβειες.
 
 Πώς μπορώ να προστατεύσω τα προσωπικά μου δεδομένα ψάχνοντας για κάποια ιατρική πληροφορία; 
 Όταν χρησιμοποιείτε το Internet πάντα θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην έκθεση των προσωπικών σας στοιχείων και πληροφοριών, και να είστε ενημερωμένοι για το ηλεκτρονικό απόρρητο.
Παρακάτω θα βρείτε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες:
  • Όταν χρησιμοποιείτε το Internet από την εργασία σας θα πρέπει να γνωρίζετε την πολιτική της εταιρίας σας, καθώς ο νόμος δίνει την δυνατότητα στον εργοδότη σας να παρακολουθεί τις ιστοσελίδες που επισκέπτεσθε καθώς και το e-mail σας.
  • Πριν δώσετε οποιοδήποτε στοιχείο σας, διαβάστε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
  • Όταν εγγράφεσθε σε μια ιατρική ιστοσελίδα, κάθε σελίδα που βλέπετε στην ιστοσελίδα αυτή κρατάει τα στοιχεία σας (όνομα, e-mail, διεύθυνση κτλ), και μπορεί πιθανώς να τα δεί κάποιος τρίτος.
  • Να είστε προσεκτικοί με τα διάφορα ερωτηματολόγια και τα online τεστ, καθώς μπορεί να συνδυαστούν με τα στοιχεία του προφίλ σας.
  • Κρατάτε τους κωδικούς σας καλά φυλαγμένους και μην τους μοιράζεστε με φίλους ή συγγενείς.
  • Μάθετε πώς να "καθαρίζετε" το cache και τα cookies από το σύστημα του υπολογιστή σας.
  •  Μάθετε για όλους τους τρόπους προστασίας των προσωπικών σας δεδομένων κατά την περιήγησή σας στο Internet (firewall, antivirus).  
Έγκυροι δικτυακοί τόποι για ιατρικά θέματα
Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά μερικοί έγκυροι δικτυακοί τόποι που μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια για κάποιο ιατρικό σας πρόβλημα. Πάντα ζητάτε από τον ιατρό σας να σας ενημερώνει για ιστοσελίδες που περιέχουν έγκυρες ιατρικές πληροφορίες!
  



  
Περισσότερες πληροφορίες για την ασφαλή  περιήγησή σας στο διαδίκτυο θα βρείτε στο: SaferInternet
Πηγή: American Academy of Otolaryngology, Head & Neck Surgery