Εμβοές

Εμβοές (Βουητό στα αυτιά)

Με τον όρο εμβοές (βουητό ή κουδούνισμα στα αυτιά) εννοούμε την αντίληψη του ήχου χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο εμφανές εξωτερικό ηχητικό ερέθισμα.
Οι εμβοές μπορεί να είναι υποκειμενικές, δηλαδή να γίνονται αντιληπτές μόνο από τον ασθενή ή αντικειμενικές, όπου γίνονται αντιληπτές και από τρίτους, καθώς επίσης να είναι ήπιας ή σοβαρής μορφής. Οι σοβαρής μορφής εμβοές αποτελούν ένα πολύ ενοχλητικό σύμπτωμα επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.
Σε ασθενείς που πάσχουν από εμβοές συνήθως συνυπάρχει και κάποιου βαθμού βαρηκοΐα, ενώ οι κύριες αιτίες που τις προκαλούν είναι: έκθεση σε θόρυβο, πρεσβυακουσία, νόσος Meniere, ωτοσκλήρυνση, ωτίτιδες, ακουστικό νευρίνωμα, κακώσεις της κεφαλής και του αυχένα, αυτοάνοσα νοσήματα, βύσμα κυψελίδας κ.τ.λ.
Διάφορες φαρμακευτικές και διεγερτικές ουσίες όπως καφεΐνη, νικοτίνη, ασπιρίνη και αντιφλεγμονώδη,  μπορούν να επιτείνουν τις εμβοές.
Ο  έλεγχος του ασθενούς περιλαμβάνει την εξέταση των αυτιών (ωτοσκόπηση) και της ακοής (ακοολογικός έλεγχος), ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται και περαιτέρω διερεύνηση όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία, αιματολογικές εξετάσεις κ.τ.λ. Ιδιαίτερη προσοχή χρήζουν ασθενείς με σφύζουσες εμβοές, καθώς η αποτυχία ορθής διάγνωσης μπορεί να επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα, αφού μπορεί να υποκρύπτεται μια επικίνδυνη για την ζωή τους πάθηση.
Οι δύο βασικοί τρόποι αντιμετώπισης των εμβοών είναι η μέθοδος της ηχοκάλυψης και της επανεκπαίδευσης, οι οποίες γίνονται με ειδικά ηχογραφημένα cd, ακουστικά βαρηκοΐας ή άλλες συσκευές. Σε σοβαρές περιπτώσεις όπου συνυπάρχει και κατάθλιψη μπορούν να χορηγηθούν φαρμακευτικές ουσίες, όπως αντικαταθλιπτικά. Τέλος χειρουργική επέμβαση συνιστάται για την αντιμετώπιση κάποιων παθήσεων.
Εκπαιδευτικό Βίντεο: Εμβοές

Σχετικά: