Σκολίωση ρινικού διαφράγματος

 

Γενικά
Το ρινικό διάφραγμα είναι ένας ανατομικός σχηματισμός, που διαχωρίζει το εσωτερικό της μύτης (ρινική κοιλότητα) σε δυο μέρη: την αριστερή και δεξιά ρινική θαλάμη. 
Το διάφραγμα συμβάλλει σημαντικά:
  • στην στήριξη του ρινικού σκελετού
  • την διαμόρφωση της εξωτερικής εμφάνισης της μύτης και
  • στην ομαλή ροή του αέρα στο εσωτερικό της μύτης.
Σκολίωση Διαφράγματος
Το ιδανικό διάφραγμα βρίσκεται στην μέση γραμμή, χωρίζοντας την ρινική κοιλότητα σε δυο όμοιες ρινικές θαλάμες. Ωστόσο το 80% των ανθρώπων έχουν στραβό ρινικό διάφραγμα, χωρίς όμως αυτό να συνοδεύεται απαραίτητα και από την εμφάνιση συμπτωμάτων.
Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία η μετατόπιση του διαφράγματος είναι τέτοια που προκαλεί την εμφάνιση συμπτωμάτων.
Τα συμπτώματα αυτά είναι:
  • Δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής, από το ένα ή και τα δυο ρουθούνια
  • Ρινική συμφόρηση ( συνήθως από την αντίθετη μεριά της σκολίωσης, λόγω αντιδραστικής υπερτροφίας της ρινικής κόγχης)
  • Συχνές επιστάξεις (ρινορραγία), λόγω της ανώμαλης ροής του αέρα και της ξηρότητας του βλεννογόνου
  • Συχνά επεισόδια ρινοκολπίτιδας, λόγω της παρεμπόδισης της παροχέτευσης των παραρρινίων κόλπων
  • Κεφαλαλγία, Προσωπαλγία
  • Θορυβώδης αναπνοή κατά τον ύπνο, Ροχαλητό
Διάγνωση
Η διάγνωση ενός στραβού διαφράγματος θα γίνει από τον Ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος με βάση το ιστορικό και την κλινική εξέταση του ασθενούς θα αποφασίσει τον ορθότερο τρόπο αντιμετώπισης, στηριζόμενος: στην σοβαρότητα της σκολίωσης και των συμπτωμάτων, στην αλλοίωση της εξωτερικής εμφάνισης της μύτης, σε συνυπάρχοντα προβλήματα, όπως π.χ. υπερτροφία των ρινικών κογχών, αλλεργική ρινίτιδα, ρινικοί πολύποδες κτλ.
Εξέταση της μύτης
(Πρόσθια Ρινοσκόπηση)
Ενδοσκόπηση της μύτης










Αντιμετώπιση
Η πλαστική του ρινικού διαφράγματος είναι η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση ενός στραβού διαφράγματος. Διενεργείται εξολοκλήρου μέσα από την μύτη, χωρίς εξωτερικές τομές ή σημάδια. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με γενική ή τοπική αναισθησία, διαρκεί περίπου μία με μιάμιση ώρα και μπορεί να συνδυαστεί με καυτηριασμό των ρινικών κογχών, με ρινοπλαστική για την διόρθωση της εξωτερικής εμφάνισης της μύτης ή με ενδοσκοπική αφαίρεση ρινικών πολυπόδων, ανάλογα με την συνυπάρχουσα παθολογία. Μετά το χειρουργείο χορηγούνται στον ασθενή παυσίπονα και αντιβιοτικά για λίγες ημέρες, ενώ του δίνονται οδηγίες για την υγιεινή της ρινικής κοιλότητα (ρινικές πλύσεις και αλοιφές).