Τι είναι η κυψελίδα; Τι είναι το βύσμα κυψελίδος;


Το κερί, επίσης γνωστό ως κυψελίδα, είναι ένα κιτρινωπό  υλικό που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες του ακουστικού καναλιού του αυτιού. Η κυψελίδα λιπαίνει, καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα του καναλιού  του αυτιού με την απομάκρυνση του νερού, την παγίδευση των ρύπων  και παρεμποδίζει έντομα, μύκητες και βακτηρίδια να περάσουν και να βλάψουν την τυμπανική μεμβράνη.

 Η κυψελίδα είναι ελαφρώς όξινη και έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Εάν δεν είχαμε κυψελίδα, το ακουστικό κανάλι του αυτιού  θα γινόταν εξαιρετικά ξηρό, και θα επιμολύνονταν πολύ συχνά.

Η κυψελίδα αποτελείται κυρίως από την απόπτωση των επιφανειακών στρωμάτων του δέρματος - 60% είναι κερατίνη, 12% με 20% είναι κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά οξέα, αλκοόλες, και 6% με 9% είναι χοληστερόλη.

Ο φόβος και το άγχος μας κάνουν να παράγουμε περισσότερη κυψελίδα.

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι κυψελίδας, οι οποίοι καθορίζονται γενετικά σε κάθε άτομο. Οι Ασιάτες και οι Αμερικανοί ιθαγενείς τείνουν να έχουν τον ξηρό, γκρίζο, λεπιοειδή τύπο κυψελίδας, ενώ οι Ευρωπαίοι και Αφρικανοί έχουν τον υγρό, σκούρο καφετί τύπο. Η μελέτη της κυψελίδας χρησιμοποιείται από τους ανθρωπολόγους για την αναζήτηση μεταναστευτικών περιόδων.

Μαλακή και σκληρή κυψελίδα - τα παιδιά είναι πιθανότερο να έχουν μαλακή κυψελίδα.Τα περισσότερα προβλήματα προκαλούνται από τον σκληρό τύπο κυψελίδας.

Σύμφωνα με το ιατρικό λεξικό Medilexicon, η κυψελίδα είναι:

«Η μαλακή, καφεκίτρινη, κέρινη έκκριση (τροποποιημένο σμήγμα) των σμηγματογόνων αδένων του εξωτερικού ακουστικού καναλιού.»

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της συσσώρευσης της κυψελίδας;

Η κυψελίδα προκαλεί  προβλήματα μόνο όταν υπάρχει υπερβολική συσσώρευση, που οδηγεί σε  απόφραξη του αυτιού, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ακοή ή να προκαλεί πόνο. Όταν η κυψελίδα σκληραίνει και φράζει τον ακουστικό πόρο, ονομάζεται βύσμα κυψελίδας (απόφραξη).

Τα άτομα με βύσμα κυψελίδας μπορεί να παρουσιάζουν:
  • Ωταλγία
  • Κνησμό
  • Βουητό (Εμβοή)
  • Ίλιγγο - μια αίσθηση μικρής απώλειας της ισορροπίας, ένα συναίσθημα ότι κινούμαστε χωρίς όμως να κινούμαστε στην πραγματικότητα
  • Βήχα - προκαλείται από νευρικό ερεθισμό του δέρματος του ακουστικού καναλιού λόγω της πίεσης που ασκείται από την κυψελίδα.
Τα περισσότερα τεχνικά προβλήματα που εμφανίζουν τα ακουστικά βαρηκοΐας θεωρείται ότι προκαλούνται από την υπερβολική συσσώρευση κυψελίδας.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ασθενείς  να μην προσπαθούν να αφαιρέσουν μόνοι τους την κυψελίδα . Πρέπει να επισκεφτούν έναν ιατρό ΩΡΛ.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπερβολικής συγκέντρωσης κυψελίδας;

Το βύσμα κυψελίδας εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που παράγουν πολύ κυψελίδα. Το κερί συσσωρεύεται βαθιά μέσα στο ακουστικό κανάλι.

Οι πιο κοινές αιτίες δημιουργίας βύσματος κυψελίδας είναι:
  • Η χρήση μπατονέτας (Q-tips) στο αυτί, καθώς επίσης και άλλων αντικειμένων που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση της κυψελίδας ή την ανακούφιση από την φαγούρα, όπως  κλειδιά, ξυλαράκια ή καρφίτσες. Με αυτό τον τρόπο ωθούν το κερί βαθύτερα ενώ υπάρχει και κίνδυνος μόλυνσης ή και τραυματισμού της τυμπανικής μεμβράνης.

    Πατσαβούρες βαμβακιού (ή οφθαλμοί βαμβακιού) - στο στρογγυλό εμπορευματοκιβώτιο
    Η χρήση μπατονέτας συνήθως οδηγεί στην απόφραξη του αυτιού από κυψελίδα  

  • Ακουστικά βαρηκοΐας και ωτασπίδες- διευκολύνουν την συγκέντρωση κεριού μέσα στο αυτί γιατί εμποδίζουν την φυσική προς τα έξω αποβολή της κυψελίδας.

  • Κολύμβηση - μερικοί άνθρωποι παράγουν περισσότερη κυψελίδα όταν/αφότου πηγαίνουν για μπάνιο.

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην υπερβολική συγκέντρωση κυψελίδας;

  • Άτομα των οποίων ο ακουστικός πόρος δεν είναι πλήρως διαμορφωμένος
  • Ασθενείς με πολύ τριχωτό ακουστικό κανάλι
  • Άτομα με στενό ακουστικό πόρο
  • Ασθενείς με ιστορικό βύσματος κυψελίδας
  • Άνθρωποι με οστεώματα ή εξοστώσεις (καλοήθης υπερπλασία του οστού του ακουστικού πόρου)
  • Άτομα με συχνές εξωτερικές ωτίτιδες
  • Άτομα με κάποια δερματολογική πάθηση (π.χ. έκζεμα)
  • Μερικά άτομα με μαθησιακές δυσκολίες. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τον ακριβή λόγο.
  • Ηλικιωμένοι άνθρωποι. Καθώς γερνάμε η κυψελίδα γίνεται πιο ξηρή και σκληρή, κάτι το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο ενσφήνωσης.

Διάγνωση της υπερβολικής συγκέντρωσης κυψελίδας

Ο γιατρός εξετάζει τα αυτιά του ασθενή χρησιμοποιώντας ένα ωτοσκόπιο. Ο καθορισμός εάν υπάρχει  συγκέντρωση κυψελίδας είναι εύκολος, όπως επίσης και αν υπάρχει βύσμα κυψελίδας.

Ωτοσκόπιο 002
Εξέταση του αυτιού με ένα ωτοσκόπιο

Εάν υπάρχει απώλεια ακοής, αυτό πρέπει να εξεταστεί μόλις καθαριστεί το αυτί για να αποκλειστεί άλλη αιτία βαρηκοΐας.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές σε περίπτωση κυψελίδας;

Στην  πλειοψηφία των περιπτώσεων, η κυψελίδα απομακρύνεται μόνη της προς τα έξω. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ωτολαρυγγολογίας, η κυψελίδα θα πρέπει να αφαιρείται μόνο όταν προκαλεί κάποιο πρόβλημα. Όταν υπάρχει βύσμα κυψελίδας το οποίο προκαλεί πόνο ή βαρηκοΐα, θα πρέπει να αφαιρείται.

Ωτικές σταγόνες

Ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει κάποιες ωτικές σταγόνες για να μαλακώσει το κερί, καθιστώντας το ευκολότερο να αφαιρεθεί.Οι σταγόνες θα πρέπει να είναι στη θερμοκρασία δωματίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μέσα σε μερικές ημέρες, το κερί θα μαλακώσει και θα βγει βαθμιαία από μόνο του. Εάν ο ασθενής έχει διάτρηση στον τυμπανικό υμένα, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν σταγόνες.

Πλύση/Μικροαναρρόφηση

Εάν οι σταγόνες δεν βοηθήσουν, ο γιατρός μπορεί να συστήσει την πλύση ή την μικροαναρρόφηση για την απομάκρυνση της κυψελίδας.

Στο παρελθόν, για την πλύση χρησιμοποιούσαν μια μεταλλική σύριγγα, με σημαντικό κίνδυνο τραυματισμού του αυτιού. Σήμερα χρησιμοποιούνται ηλεκτρικοί διακλυστές με σταθερή και όσο το δυνατόν μικρότερη πίεση του νερού. Το νερό, που είναι σε θερμοκρασία του σώματος, εισέρχεται στο ακουστικό κανάλι με προσεκτικά ελεγχόμενη ροή. Το αυτί διακλύζεται υπό διαφορετικές γωνίες για να φθάνει το νερό σε κάθε μέρος του καναλιού.

Σε περιπτώσεις συμπαγούς βύσματος κυψελίδας, ο γιατρός πρέπει να κοιτάξει μέσα στο αυτί με ένα ωτοσκόπιο αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διακλυσμού.

Η πλύση του αυτιού δεν είναι επώδυνη, αλλά ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί την παρουσία του νερού λίγο παράξενη.

Ανάλογα με τα συμπτώματα, ο γιατρός μπορεί να ερευνήσει περαιτέρω για να ελέγξει εάν υπάρχει κάποια μόλυνση.


Στις ακόλουθες περιπτώσεις η πλύση του αυτιού δεν ενδείκνυται:
  • Όταν σε παλιότερη πλύση παρουσιάστηκε σοβαρός ίλιγγος ή πόνος

  • Σε πρόσφατη (λιγότερο από 12 μήνες) εγχείρηση στο αυτί

  • Σε παιδιά που έχουν σωληνίσκους αερισμού στο αυτί

  • Σε παρουσία ξένου σώματος μέσα στο αυτί

  • Σε άτομα με παρούσα ή χειρουργημένη υπερωιοσχιστία

  • Σε παρούσα ή πρόσφατη διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης

  • Όταν υπάρχει εξωτερική ωτίτιδα

  • Ο ασθενής είχε πρόσφατα οξεία μέση ωτίτιδα

  • Όταν υπάρχει ωτόρροια (ύπαρξη φλεγμονής)
Η μικροαναρρόφηση αποτελεί μια άλλη επιλογή για την απομάκρυνση της κυψελίδας. Διενεργείται με ειδικό εξοπλισμό, από ειδικό ιατρό ΩΡΛ και υπό άμεσο φωτισμό.


Πηγή:
http://www.medicalnewstoday.com