Παιδική Αποφρακτική Υπνική Άπνοια



Η συχνότητα εμφάνισης της υπνικής άπνοιας στην παιδική ηλικία  κυμαίνεται από 1 εως 3%,  αν και το ποσοστό αυτό πιθανώς να είναι μεγαλύτερο λόγω μη καταγεγραμμένων περιστατικών.
Η υπνική άπνοια μπορεί να επηρρεάσει τον ύπνο και την συμπεριφορά του παιδιού σας, κι αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα. Επειδή η διάγνωση της άπνοιας είναι δύσκολη, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το παιδί σας όταν κοιμάται, κι αν εντοπίσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, απευθυνθείτε αμέσως στον ιατρό σας.

Τι είναι η υπνική άπνοια ?
Στην αποφρακτική υπνική άπνοια η αναπνοή διακόπτεται για λίγα δευτερόλεπτα κατά την διάρκεια του ύπνου. Αυτό συμβαίνει όταν για κάποιο λόγο παρεμποδίζεται η είσοδος του αέρα, με αποτέλεσμα το παιδί να δυσκολεύεται να αναπνεύσει, επιβραδύνεται ο σφυγμός του, ανεβαίνει η αρτηριακή πίεση και τελικά το παιδί ξυπνάει. 

Ποιά είναι τα συμπτώματα ?
Το πρώτο ενδεικτικό σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας είναι το δυνατό και σε καθημερινή βάση ροχαλητό του παιδιού σας, το οποίο λόγω της έλλειψης ύπνου είναι συνέχεια νυσταγμένο, υπό- ή υπερκινητικό, και δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στο σχολείο. 

 Πώς γίνεται η διάγνωση της υπνικής άπνοιας ?
Αν παρατηρήσετε κάποια από τα συμπτώματα αυτά, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος με βάση το ιστορικό  και την φυσική εξέταση του παιδιού θα θέσει την διάγνωση. Κάποιες φορές απαιτείται η διενέργεια μελέτης ύπνου. Είναι μια ανώδυνη εξέταση, που διενεργείται σε ειδικό εργαστήριο ή και στο σπίτι και μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τον βαθμό της άπνοιας.

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι εαν η υπνική άπνοια δεν θεραπευτεί ?
· Ροχαλητό
· Έλλειψη ύπνου
· Νυχτερινή ενούρηση
· Καθυστερημένη ανάπτυξη
· Απόσπαση της προσοχής, Υπερκινητικότητα
· Αναπνευστικά προβλήματα
· Καρδιολογικά προβλήματα

Τι προκαλεί την υπνική άπνοια ?
Ανατομικοί παράγοντες όπως π.χ. Υπερτροφικές αμυγδαλές ή κρεατάκια, ανωμαλίες της γνάθου και της γλώσσας κ.τ.λ., αποφράσσουν τον αεραγωγό και προκαλούν ροχαλητό. Τα παχύσαρκα παιδιά εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο υπνικής άπνοιας. Η καθημερινή άθληση και η απώλεια βάρους μειώνουν τον κίνδυνο άπνοιας κατά 50%!

Πώς θεραπεύεται η υπνική άπνοια ?
Επειδή η πιο συχνή αιτία άπνοιας στα παιδιά είναι οι υπερτροφικές αμυγδαλές/κρεατάκια, η χειρουργική αφαίρεσή τους βελτιώνει σημαντικά τον ύπνο και την συμπεριφορά του παιδιού.

(Πηγή: American Academy of Otolaryngology, Head & Neck Surgery)